Wat zijn Tapas?

Wat zijn Tapas 1

Van oorsprong zijn Tapas kleine Spaanse hapjes. Het aantal verschillende soorten Tapas is bijna oneindig en wereldwijd worden er steeds nieuwe Tapas geboren. Tapas variëren in smaak door de gastronomische gewoontes van de verschillende Spaanse streken waar ze vandaan komen. In Spanje maken Tapas deel uit van het dagelijks leven. Het gezamenlijk eten van Tapas is een middel om de sociale contacten te onderhouden. Tapas eten is in Spanje dan ook een dagelijks terugkerend ritueel.
Tapas worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: warme en koude gerechten.
’t Ankertje eten&drinken serveert een variatie aan warme en koude gerechten, vlees, vis en vegetarisch. De traditionele drank die bij Tapas wordt gedronken is wijn of sherry.

Wat zijn Tapas 2

Het ontstaan van Tapas

Sommigen denken dat de Tapa is ontstaan door toedoen van de Spaanse koning Alfonso de 10e. Omdat hij ziek was, nam hij kleine hapjes van zijn voedsel in combinatie met wat wijn. Eenmaal hersteld van zijn ziekte gaf de koning opdracht om voortaan geen wijn meer te serveren zonder bijpassend hapje (Tapa). Met de opkomst van Bottillerias (bottleshops) en Tavernas (tavernes) in heel Spanje, bleek de smaak van de koning effectief. De geserveerde glazen wijn werden afgedekt met een plakje gerookte ham of kaas. Dit had twee doelen. Ten eerste voorkwam dit dat insecten of andere kleinigheden in de wijn terechtkwamen. Ten tweede werd er bij de drank iets gegeten, waardoor het lichaam de alcohol beter kon verwerken.

 

Wat zijn Tapas 3
Hiermee was ‘la Tapa’ geboren. Tapa betekent in het Spaans deksel. Een stukje voedsel dat diende als deksel op het glas. Een Spaanse traditie was geboren, eentje die inmiddels al ver over de grenzen is geadopteerd. Wij wensen u veel Tapasplezier, qué aproveche!

 

 

BIEN VINIDO!!